Registered name/ Geregistreerde naam
Stichting Tinco Lycklama Foundation
Registration number/ Registratienummer
KvK 66533724
(KvK – Kamer van Koophandel)
Registered address/ Vestigingsadres
Stichting “Tinco Lycklama Foundation”
Honingen 7
1083 JP Amsterdam
The Netherlands
Fiscal Status/ Fiscale Status
Exempt from tax declaration
(Vrijgesteld van belastingsaangifte)
Tax registration number : 85 65 968 75
(RSIN – “Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer”)
Donations & Subsidies/ Donaties & Subsidies
Cultural Public Benefit Organization
Industry Code
ISIC 94994
(Industriecode)
Bank
ING
IBAN : NL21INGB0007497839
Officers of the foundation/ Bestuursleden
Chairman : Hans Zijlstra (voorzitter)
Secretary : Hans Zijlstra a.i. (secretaris)
Treasurer : Wibo Boswijk (penningmeester)
The officers of the foundation don’t receive any renumeration, in compliance with Dutch regulations for Public Profit Organizations (‘stichtingen‘). In accordance with the foundation’s by-laws, officers of the foundation may receive a moderate compensation for attendance of board meetings of the foundation./ De bestuursleden ontvangen geen vergoeding. Alleen wettelijke regelingen voor onkostenvergoedingen zijn van toepassing.
Door onze jarenlange ervaring met (online) veilingen en een scherp volgen van wereldwijde veilingen, zijn wij in staat ontdekkingen te doen die niet direct door museumconservatoren worden opgemerkt. Hierbij gebruiken wij kennis op het gebied van heraldiek, genealogie en kunstgeschiedenis. In vele gevallen tippen wij de relevante conservator of organisaties die fondsen beschikbaar stellen voor aankopen.
Hoofdlijnen beleidsplan
Ons beleid is erop gericht organisaties als musea en archieven te ondersteunen bij het terugbrengen van en bemiddelen in het verwerven van cultureel erfgoed.
Concreet beleid vertaalt zich in het terugbrengen en combineren van verhalen, personen en voorwerpen, digitaal en/of fysiek, in het algemeen en voor Friesland in het bijzonder. Daarbij hoort het ondersteunen van dergelijke projecten van derden en het zoeken naar bronnen om deze projecten te financieren. De resultaten van onze werkzaamheden en onderzoeken worden ook gepubliceerd, oa via onze website en media zoals Historisch Tijdschrift Fryslan, Leeuwarder Courant, Stad&Lande, Jaarboek Fries Scheepvaartmuseum en het ledenblad van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, De Sneuper.
Verslag van de uitgeoefende activiteiten
Na de drukbezochte tentoonstelling over Tinco Lycklama in Beetsterzwaag in 2018, met diverse bruiklenen uit onze collectie, zijn schilderijen van Herman Collenius (in het Groninger Museum en Fraeylemaborg) en het portret van de jonge Johan Willem Friso (Fraeylemaborg) voor het grote publiek tentoongesteld. Het portret van Lisck van Eysinga hing korte tijd in het Kollumer Museum Mr. Andreae.
In 2021 is de langdurige uitleen aan Museum de Tiid in Bolsward van het portret van Hector/Hette van Hobbema gerealiseerd. Op 7 september 2021 opende koning Willem-Alexander het Cultuurhistorisch Centrum De Tiid in het voormalig stadhuis van Bolsward.
Recent is een begin gemaakt, in samenwerking met Familiemuseum Eijsden, aan het Schrevelius project. Hierbij proberen we het verhaal van Theodorus Schrevelius in zijn geboortestad Haarlem, weer nieuw leven in te blazen, oa met zijn rouwbord in de Sint Bavo. Thans is het tijdelijk tentoongesteld in Familiemuseum Eijsden.
Ook gaan wij pro-actief op zoek naar een geschikte plaats voor oa het portret van Gemme van Burmania, in samenwerking met Fries Museum, om het gezamenlijk tentoon te stellen met de pendant, het portret van zijn echtgenote.
In 2023 is het schilderij van Herman Collenius met de kinderen Gerlacus-Persijn uitgeleend aan de Menkemaborg in Uithuizen.
In 2024 wordt gewerkt aan de restauratie van het dubbelportret anno 1626 van vader en zoon Hans Hanses Bruynsma. De uitleen is van het portret van Hector/Hette van Hobbema is gecontinueerd.
Inmiddels is succesvol bemiddeld en getipt voor o.a. Fries Scheepvaartmuseum, Museum Martena, Amelander Musea, Museum Dokkum, Stichting Van der Wyck-De Kempenaer, Museum De Tiid, Familiemuseum, Fraeylemaborg, Menkemaborg, Tresoar, Kollumer Museum en Groninger Museum.